Whatsapp Whatsapp
Telefon Hemen Ara!
Protez Göz Nedir?

Protez Göz Nedir, Nasıl Yapılır?

Çeşitli nedenlerden dolayı görme yetisini kaybeden(kaza,tümör,göz tansiyonu vs) veya doğuştan göz çukuru boş olan insanlarda göz boşluğunun doldurulması, gelişim bozukluklarının önlenmesi, açık bölgenin dış etkenlerden korunması, göz çevresi kemiklerinin  normal bir şekilde gelişimini tamamlaması amacıyla kullanılan ve estetik açıdan daha iyi bir görünüm kazandırılması için protez göz uygulanır. İnsan vücuduna tam uyumlu olan göz kaslarındaki hareket baz alınarak hareket sağlanabilen, ham madde itibariyle kırılma bozulma veya deformasyona uğramayan yapay gözlerdir. 

Protez Göz Çeşitleri Nelerdir?

Protez göz çeşidi tamamen kişinin bütçesine ve ihtiyacına göre belirlenmekte olup Hazır Protez Göz (Fabrikasyon Protez Göz) ve Kişiye Özel Protez Göz (Hareketli Protez Göz) olak üzere 2 ye ayrılmaktadır.

  1. Kişiye Özel Protez Göz (Hareketli Protez Göz)
  2. Hazır Protez Göz (Fabrikasyon Protez Göz) 

1.Kişiye Özel Protez Göz (Hareketli Protez Göz)

Göz Protezi ihtiyacı bulunan hastanın göz yuvası ölçülerine göre hazırlanan protez gözlerdir. Hastanın göz rengi,göz beyazı, kan yoğunluğu, iris büyüklüğü, göz kapağı açıklığı, simetrisi alınarak gören göz ile birebir uyum sağlayacak şekilde hazırlanır. 

  1. Hazır Protez Göz (Fabrikasyon Protez Göz) 

Öncesinde hazırlanmak kalıplar ile farklı boyutlarda(küçük,orta, büyük) hazırlanan hareket imkanı kısıtlı, kozmetik acıdan pekte yeterli olayan protez çeşididir.

Protez Gözlerde Hareket

Kişiye özel olarak üretilen protez gözlerde hareket etme oranı oldukça yüksektir, Göz kaslarında güç kaybı yok ise göz yuvasının ölçüsü alınırken protez tam olarak kaslara temas edecek şekilde tasarlanmaktadır ve bu sayede kaslardaki hareket yüksek oranda göz protezine yansır ve hareket olanağı sağlanır.

Protez Göz Hanmedeleri

Günümüzde kullanılan protez göz  hanmedeleri Bio-Akrilik ve Porselen olmak üzeri 2 farklı çeşidi bulunmaktadır.

  1. Bio-Akrilik
  2. Porselen
  3. Bio-Akrilik Protez Göz

Bio-Akrilik %100 doğal maddelerden elde edildiği için sağlıklı, homojen, pratik, dayanıklı ve insan sağlığına tamamen uyumlu bir malzemedir. Bio-Akrilik Protezler hammadde itibari ile porselen protez gözlere göre daha uzun ömürlü ve daha sağlıklıdır

  1. Porselen protezler ülkemizde üretimi olmayıp yurt dışında ithal edilen Bio-akrilik hanmadeye göre kullanım süresi daha az olan kırılgan yapıya sahiptir.

Protez Göz İçin Uygun Aday mıyım?

Göz yapısı itibari ile görme yetisini kaybetmiş ve ameliyat ile göz çukuru boşaltılan  her hasta protez göz kullanımına uygundur.

Renk Protez Göz Merkezinde Hareketli Göz Protezinin Özellikleri, Üretim Teknikleri ve Yapım Aşamaları

Öncelikle hastanın göz renginin fotoğrafları yüksek çözünürlüklü fotoğraf makinesi ile çekilerek dijital ortama aktarılır. Göz renginin, kan yoğunluğu  boyamaları bilgisayar yardımı ile yapılır. Bu yöntem sayesinde hastayı uzun süre bekletme den ve yormadan daha pratik, kısa sürede ve daha sağlıklı şekilde göz renginin boyanmasına olanak sağlamaktadır. Bu teknolojinin kullanılması göz rengi üzerindeki tüm ayrıntılarının yapılmasına yardımcı olur ve birebir benzerlik sağlanmaktadır. 

Daha sonra özel kalıp alma teknikleri ile göz yuvasının modellemesi yapılır. Korneanın simetrisi(Odak) noktası belirlenir ve karşılıklı provalar ile 2 yada 3 gün sonunda göz yuvasında enfeksiyon veya çapaklanma yok ise protez göz hastaya uygulanır. Bu uygulamalar sırasında hasta ağrı, sızı gibi rahatsızlıklar hissetmez.

Kullanmış olduğumuz Bio-Akrilik hammade tıbbi akriliktir ve birebir insan sağlığına uyumludur.Kırılma yada bozulma riski kesinle yoktur. Göz boyamasında kullanılan boyalar sayesinde boyanan renkte bozulma olmaz. Bio-Akrilik hammededen üretilen protez üzerinde değişiklik yapılabilir(Büyütme, Küçütlme). Antialerjik yapıya sahip olduğu için yıllarca özelliğini kaybetmeden kullanılabilmektedir.

Protez Göz Takıldıktan Sonrası

Protez göz takıldıktan yaklaşık 3 ay sonra hastamız kontrol için kliniğimize davet edilmektedir. Bu kontrollerde hastanın var ise problemleri giderilir. Protez göz yuvasında değişiklikler(Küçülme, Büyüme) var ise büyütme veya küçültme yapılır ve polisaj(parlatma) yapılarak göz yuvasına protez takılır. Bu işlemler tamamen ücretsizdir.

Protez Göz Hakkında Sıkça Sorulan Sorular.

1- Protez göz hangi sıklık ile çıkarılıp temizlenmektedir.?

Protez gözün temizlenmesi hastanın bünyesine bağlı olsa da istatistik olarak ayda 1 kez çıkarılıp ılık su ve bebe şampuanı ile temizlenmesi yeterlidir.

2- Protezi gece yatarken gereklimi?

Tavsiyemiz gece protez ile uymanız yönündedir.

3- Protez Göz ile denize girebilir miyim?

Protez göz ile denize, havuza, duşa da girebilir spor dahi yapabilirsiniz.

4- Protez göz çapaklanma yapar mı?

Protez gözün her zaman az miktarda da olsa çapaklanma yapma olasılığı vardır. Kullandığınız protez gözüne tam uygun değil ise çapaklanma olasığı yüksektir.

5- Protez Göz Ameliyatından Ne Kadar Sonra Protez Kullanabilirim?

Ameliyattan 1 ay sonra göz yuvanızdaki ödemlerin inmesi sonucu göz yuvanız protez i kullanmaya uygun hale gelecektir.

 

Hemen Arayın

0542 592 22 74

3 Gün içerisinde protezinize kavuşun